Karp na święta. Skąd taka tradycja?
Na ziemiach polskich karp pojawił się w XII wieku za sprawą czeskich cystersów. Ryba była wówczas hodowana w przyklasztornych stawach w dolinie Baryczy, w kasztelanii milickiej.
Zobacz wideo: Świąteczny poradnik paczkowy. Jak zamawiać prezenty online?
Pod koniec XIII wieku hodowlą karpia zajęto się również w Zatorze, na pograniczu Księstwa Opolskiego i dzielnicy krakowskiej. Trzeba podkreślić, że przez wieki karp był powszechny przede wszystkim w kuchni żydowskiej. Przed drugą wojną światową pojawiał się na wigilijnym stole, jednak był tylko jedną z wielu ryb słodkowodnych, które wówczas się jadło.
Polecamy
Kariera karpia na wigilijnym stole została zapoczątkowana po wojnie, kiedy nie było dostępu do wystarczającej ilości ryb morskich. Karpia natomiast można było dostać bez problemu. A czemu miał być żywy? Ponieważ w połowie XX wieku lodówki wciąż były luksusem, a świeża ryba mniej się psuła. Nim trafiła na stół, mogła popływać w misce czy wannie.
Jakie są ceny za karpia w marketach? Za ile kupimy wigilijnego karpia? Gdzie najtaniej?
Takie ceny mają sklepy online i markety typu Lidl, Biedronka, Aldi, Carrefour, Tesco, Kaufland. Sprawdź ceny w poniższej galerii!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?