MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Greckie wakacje z Join UP! Do Heraklionu można polecieć z Gdańska

NOWE
Greckie wakacje z Join UP! Do Heraklionu można polecieć z Gdańska

Szkoła Podstawowa numer 4 w Kielcach przejdzie remont. Umowa podpisana (ZDJĘCIA)

NOWE
Szkoła Podstawowa numer 4 w Kielcach przejdzie remont. Umowa podpisana (ZDJĘCIA)

Polecamy

Wanda Traczyk-Stawska odznaczona Orderem Uśmiechu

Wanda Traczyk-Stawska odznaczona Orderem Uśmiechu

DIY – upominki dla uczniów od wychowawcy

DIY – upominki dla uczniów od wychowawcy

Swojemu byłemu mężowi zawdzięcza karierę. Miłość odnalazła u boku znanego rozwodnika

Swojemu byłemu mężowi zawdzięcza karierę. Miłość odnalazła u boku znanego rozwodnika