W skrócie:
Domowe pieczywo z patelni. Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie prosty przepis na domowe podpłomyki z patelni. To pachnące i bardzo smaczne pieczywo, które może przygotować każdy, bez specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki i wody, a następnie usmażyć na suchej patelni. Proponuję doprawić podpłomyki pachnącym czosnkiem niedźwiedzim i zjeść z masełkiem. Pasują także do sałatek, przekąsek czy gulaszu.
Zobacz w galerii, jak przygotować podpłomyki na patelni.
Przepis na podpłomyki z patelni
czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja na: 8 dużych podpłomyków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub innych ulubionych ziół,
- ok. 200 ml ciepłej wody,
do podania:
- masło,
- czosnek niedźwiedzi.
Jak zrobić tradycyjne podpłomyki na patelni? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Do miski przesiej obie mąki.
- Dodaj sól i czosnek niedźwiedzi.
- Wlej ciepłą wodę i najpierw wymieszaj całość łyżką, a następnie zagnieć rękami.
- Uformuj z ciasta kulę i odstaw pod przykryciem na minimum 15 minut.
- Podziel ciasto na równe części.
- Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placuszek. Staraj się nie podsypywać zbyt dużo mąki.
- Rozgrzej suchą patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką, jeśli nie masz takiej w domu, to posmaruj patelnie odrobiną oleju).
- Smaż podpłomyki po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Jeszcze gorące posmaruj masłem i posyp czosnkiem niedźwiedzim lub ulubionymi ziołami. Smacznego.
Czytaj również: Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Przepis na pyszne bułeczki z cynamonem, które pokochasz od pierwszego kęsa
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?