MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żur śląski...
fot. arc Śląskie Smaki

Śląska Wielkanoc 2022. Przepisy na potrawy wielkanocne - tradycyjne i te nowoczesne. Przygotuj wspaniałą ucztę dla całej rodziny

Żur śląski

Składniki:

500 g ziemniaków
700 g wędzonego surowego boczku
włoszczyzna
3 suszone grzybki
2 cebule
500 g surowego boczku
kiełbasy i wędzonki
500 ml zakwasu (ukiszonego z żytniej mąki)
2 łyżki tłuszczu domsmażenia
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
czarny pieprz
czosnek
liście laurowe
majeranek
natka pietruszki
2 jajka
śmietana 30%


Opis przygotowania:

W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków pokrojonych w kostkę, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę i boczek). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę – wszystko zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg uznania. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną.

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 26.05 w Lipsku

NOWE
Przegląd tygodnia od 26.05 w Lipsku

Tygodniowy przegląd prasy w Szczawnie-Zdroju, (26.05-1.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Szczawnie-Zdroju, (26.05-1.06.2024)

Polecamy

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać