W skrócie
Czerwone babeczki red velvet cake najczęściej przygotowuje się z barwnikami spożywczymi. Jednak, gdy nie mogę ich znaleźć w sklepie, albo nie chcę kupować, bo rzadko koloruję ciasta, to sięgam po skoncentrowany sok z buraka. Łatwo dostępny produkt dodaję do maślanki i dokładnie mieszam. Uzyskuję barwę różową, ale po wymieszaniu z kakao i z suchymi składnikami ciemnieją. Polecam ogrzać wszystkie składniki do temperatury pokojowej, aby babeczki były puszyste. Wypróbuj sprawdzony przepis na babeczki red velvete cake.
Babeczki red velvet cake – przepis na proste ciasto
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 10 g kakao,
- 120 g cukru kryształu,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią lub 20 g ekstraktu waniliowego,
- 70 g oleju rzepakowego,
- 3 jajka,
- 180 g maślanki,
- kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego lub 3 łyżki skoncentrowanego soku z buraka.
Krem do babeczek red velvet cake:
- 200 g miękkiego masła,
- 50 g cukru,
- 400 g serka kremowego śmietankowego,
- 10 g ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Jak zrobić babeczki red velvet cake?
Przygotowanie:
- Na początku rozgrzałam piekarnik do 175° Celsjusza.
- W tym czasie w szerokiej misce przesiałam mąkę pszenną z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cukrem.
- Łyżką dokładnie połączyłam wszystkie składniki.
- W szklance wymieszałam maślankę z 5 kroplami barwnika spożywczego lub skoncentrowanym sokiem z buraka.
- W drugiej misce wymieszałam jajka z maślanką, olejem i ekstraktem waniliowym.
- Następnie mokre składniki wlałam powoli do suchych składników i wymieszałam przy pomocy trzepaczki.
- Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i wypełniłam je masą na babeczki red velvet cake do 3/4 wysokości.
- Muffinki red velvete cake wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut. Babeczki są gotowe, gdy wierzch jest sprężysty, a patyczek wetknięty do środka suchy.
- Babeczki red velvet cake odstawiłam na metalowej kratce do całkowitego wystudzenia.
- Kolejnym krokiem jest zrobienie kremu z serka śmietankowego. W misce wymieszałam miękkie masło z serkiem śmietankowym, ekstraktem waniliowym, cukru i szczyptą soli.
- Gotowym kremem, przy pomocy łyżki, ozdobiłam babeczki red velvet cake. Jeśli chcę uzyskać równomierną i elegancką warstwę kremu, to sięgam po rękaw cukierniczy.
Czytaj także: Ciasta patriotyczne na 11 listopada. Wypróbuj 5 wypieków nie tylko w kolorze biało-czerwonym
Tort z babeczek red velvet cake
Tak przygotowane babeczki można także ułożyć na paterze, aby przypominały kształtem tort. W ten sposób często podaje się je na weselach w ramach słodkiego stołu. Można także babeczki ułożyć na torcie dodając mu wysokości.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?